Blog

Bij kinderen van Het Kompas komen dromen tot leven

15 December 2019

Geef een kind een kwast en een pot verf en zijn creativiteit ontwikkelt zich spelenderwijs, zeker als het op vrijwel geen enkele wijze wordt belemmerd. Iets dergelijks moeten Andrien Verhagen en Monique Stieger voor ogen hebben gehad, toen ze als vrijwilligers van het Lilianefonds voor Memories & Dreams, een initiatief van het Symfonisch Blaasorkest Drunen (de Harmonie), het thema ‘Grenzeloos talent’ in de steigers zetten. Annelies van der Sanden schreef al uitvoerig over het initiatief en over het grote feest van Memories & Dreams in november, in haar artikel van 16 september op deze site: halloheusden.nl/2018/09/memories-and-dreams-is-ook-schilderen-dineren-en-veilen-liliane-fonds/

Wie de afgelopen weken in de aula op basisschool Het Kompas rondliep, had groepjes kinderen enthousiast in de weer kunnen zien: oudere leerlingen die de jongere hielpen, omdat de duo’s bestaan uit combinaties van leerlingen uit twee groepen. “Alleen de contouren van een halve kaaklijn waren met potlood aangegeven”, vertelt Monique Stieger. “Als eersten waren de leerlingen uit de groepen 3 en 8 van start gegaan, daarna borduurden die uit de groepen 7 en 4 op die werken voort en tot slot maakten de kinderen uit de groepen 5 en 6 het werk af.” De leerlingen werden al die dagen begeleid door kunstenaressen Luciënne van Eeden en Romy van Rijckevorsel.

En de gelukkigen zijn…
Vandaag, 8 oktober, na wekenlang hard werken en vooral met volle teugen genieten, werden enkele van de prachtige schilderwerken van de leerlingen gepresenteerd. Heerlijk buiten in de zon. En, belangrijker, vandaag werden de leerlingen gekozen die op 16 en 17 november samen met hun ouders naar het feest van Memories & Dreams mogen komen: een avond om hun kunstwerk te laten zien en een hele avond om mee te feesten en onder andere te genieten van de medley met liedjes uit Kinderen voor kinderen. Nee, natuurlijk het ging er vandaag niet om welke kinderen de mooiste hoofden hadden geschilderd of wie het beste hadden samengewerkt. Het ging ‘gewoon’ om geluk hebben.

Tromgeroffel, zonder trommels, iets waar meneer Kees (Hamers) wel raad mee wist: met zijn allen op je knieën roffelen klinkt ook best goed. Met vrolijke muziek op de achtergrond, de doos met briefjes inmiddels binnen handbereik, werden de briefjes van Jorg uit groep 7, Benthe en Sophie uit groep 8 en Lenne uit groep 3 tevoorschijn getoverd. De gelukkige ‘winnaars’. Maar er was meer. Kees Hamers liet de kinderen even in spanning toen hij zei dat er eigenlijk voor álle kinderen een cadeautje had moeten zijn. En dat was er: een nog (erg) jonge notenboom! Al is het de vraag of deze kinderen de door meneer Kees beloofde noten nog gedurende hun schoolcarrière op Het Kompas kunnen rapen om er mooie dingen mee te maken of cake mee te bakken.

Hoe het begon
Memories and Dreams, zoals gezegd een initiatief van Harmonie Drunen, wordt gerealiseerd door de inzet van maar liefst tweehonderd vrijwilligers. Een keer in de drie jaar koppelt de harmonie Memories and Dreams aan een goed doel. Zie: www.memoriesanddreams.nl/ Dit jaar is dat het Lilianefonds. De meeste Vlijmenaren kennen dit fonds, omdat de oprichtster ervan, Liliane Brekelmans, samen met haar man Ignaas in Vlijmen woonde. Vele jaren was het pand van dit fonds in Vlijmen gevestigd.
“Een combinatie van vrijwilligers van het Lilianefonds en van de Harmonie Drunen riepen vier kerngroepen in het leven: programmering, fundraising, muziek en PR, vertelt Monique. Hun opdracht was een plan te bedenken voor vier feestavonden, van 14 – 17 november 2018. Monique en Andrien kozen voor het thema Grenzeloos talent, omdat dat aansluit bij muziek en bij het Lilianefonds, dat zich immers inzet voor kinderen met een handicap die leven in extreme armoede. Het Kompas zet zich van oudsher in voor het Lilianefonds en biedt zijn leerlingen graag de gelegenheid om zich te verdiepen in andere culturen en om te ‘leren kijken’.

Het Lilianefonds
Bij het Lilianefonds geen miljoenenjacht, geen overspannen geblaat, geen op-de-borstklopperij en zeker geen vette salarissen. Integendeel. Het heeft het goede doel voor ogen: zij gunnen álle kinderen een kans. Daarom zetten heel veel vrijwilligers, waaronder Andrien Verhagen en Monique Stieger, zich in voor kinderen met een handicap die in extreme armoede leven en voor wie geen hulpmiddelen beschikbaar zijn om hun talenten te ontwikkelen. Zie voor meer informatie www.lilianefonds.nl/over-ons/organisatie/ontstaan.

08-10-2018 (c) tekst Dimph Vos, foto’s Dimph Vos en Jeroen van Kan (Drunen4you): foto’s onder de inleiding.

Send this to friend