Blog

M&D ten bate van ondersteuning van kinderen in India

18 January 2020

Het Liliane Fonds in India

In India leven 400 miljoen mensen in armoede. 217 miljoen kinderen leiden er honger. Voor kinderen met een handicap is het in India extra moeilijk. Ze worden niet geaccepteerd door bijgeloof en door het kastesysteem. Ze zijn vaak niet welkom op school en de familie en dorpsgenoten willen meestal niets met hen te maken hebben. De armoede zorgt er ook voor dat ze geen onderwijs krijgen. Het Liliane Fonds zorgt, samen met partnerorganisaties in India, dat deze kinderen een kans krijgen en er gewoon bij mogen horen

Memories & Dreams wil dit voor deze kinderen mogelijk maken. Helpt u ook mee om dit te bereiken?

Onderstaand zijn vier organisaties in India benoemd die dit, samen met het Liliane Fonds, willen waarmaken.

JVS Muskaan daycare centre (Varanasi)

Het centrum helpt kinderen met revalideren, dagopvang en leert hen hoe je groente thuis kan verbouwen.

Een van de kinderen die in het centrum samen met haar moeder wordt begeleid is Vibha. Vibha is een meisje van 10 jaar met een verstandelijke beperking. Moeder wordt bij de hulp betrokken om de verantwoording ook daar te laten waar hij hoor, bij de ouders. Vibha leert in het centrum van haar moeder eenvoudige spelletjes. De moeder wordt geleerd om thuis ook oefeningen met haar te doen. In het centrum ontmoet Vibha ook andere kinderen wat haar sociale vaardigheden versterkt. Het verhaal van Vibha is triest. Ze werd genegeerd door ouders en familie. Toen ze ziek werd hoopte iedereen dat ze zou sterven. Toen Angelica (hulpverlener van JVS) dit hoorde heeft ze ingrepen en het kind onder haar hoede genomen. De familie vond dit niet goed. Angelica zette echter door en overtuigde de familie van het bestaansrecht van Vibha. Nu wordt Vibha en haar moeder in het centrum begeleid.

 JVS: ‘Bhitari Integrated School’ (Ghazipur)

Deze school is volledig ingericht om ook kinderen met een handicap toe te laten. Alle deuren zij groot genoeg voor een rolstoel, er is een invalide toilet en er zijn andere aanpassingen gedaan.

Door hellingbanen zijn alle ruimtes met rolstoel bereikbaar.

 

 

Het meisje in het blauw en het jongetje met de pleister zijn nagenoeg blind. Het jongetje steunt letterlijk op zijn klasgenootje om zich te oriënteren. Iets wat heel normaal is op deze school.

 

 

 

Het zelfde meisje in haar klas. Ze is nagenoeg blind en zit daarom voorin de klas. Niet alleen de juf houdt rekening met haar. Haar klasgenootjes helpen haar indien nodig. Haar broertjes zitten ook op deze school en begeleiden haar van en naar school. Ze is zeer intelligent en kan van heel dichtbij lezen en schrijven. Haar droom: “Arts worden”. “Oogarts” zegt ze er achteraan. Iedereen mag een droom hebben.

Kiran Centre (Kolkata)

Het Kiran Centre is een leer- en verblijfomgeving waar zowel kinderen met als zonder handicap les krijgen of een vak leren.

Jonge dames met een handicap leren om een sjaal van zijde met de hand te beschilderen. In een eigen winkel worden de producten verkocht. Het centrum dekt zo de materiaal kosten en de winst draagt bij aan de running costs van het centrum.

Mentaid (Kolkata)

Mentaid is een organisatie, opgezet door het echtpaar Kundoo  (ouderinitiatief). Hier worden in een huis kinderen met een verstandelijke beperking opgevangen voor dagbesteding.

De jongen met de trom heeft een verstandelijk beperking en werd toegelaten op een gewone school. De praktijk was echter dat hij op de gang moest zitten tot de lessen klaar waren. Ze konden niet met hem omgaan. Na drie jaar op de gang te hebben doorgebracht kwamen de ouders hierachter en met hulp van Mentaid is hij opgenomen in het centrum. Hij fleurt nu helemaal op. Zijn trauma is hij aan het verwerken.

Sanchar (Kolkata)

De hulpverleners van Sanchar bezoeken ouders van kinderen met een handicap thuis en ondersteunen de ouders hoe zij met het kind om moeten gaan, helpen hen aan voorzieningen maar ondesteunen ook bij het invullen van formulieren van de overheid.

De ouders van dit meisje wonen in een krot van golfplaten van 4 x 3 meter. Er staat een tweepersoonsbed in. Daar slapen vader, moeder en de dochter met een handicap. Naast het bed is nog slechts een meter over. Daar staat een plastic stoel waarin het meisje zit. Ze is spastisch en zeer intelligent. Ze zit de hele dag in die stoel. Ze zit ook onder de metalen golfplaten als het 40 graden is. Zonder te klagen. De stoel is zo aangepast dat er een deksel in zit die verwijderd kan worden voor de toiletgang. Sanchar begeleidt het gezin. Het toilet van vader en moeder is buiten achter een zijltje op een vlonder boven de rivier.

Send this to friend